top of page

GAYA

Aardappel-Gaya-Den-Hartigh-gesneden-knol-450x404.jpg

Gaya is a mid-late table variety with yellow flesh and skin. The table variety has oval to round-oval tubers with a nice regular shape, cooking type A and is easy to store. Gaya is resistant to Rostochiensis 1 and 2/3 and wart f1 and f6. The planting distance for size 28/35 is 23 to 25 centimeters. For size 35/50, a distance of 28 to 30 centimeters is recommended. We also recommend this planting distance for 50/60 cut potatoes. Always count the tubers and remember that heavier soils require closer planting spacing.

Biljka

 

Boja kože                                   Žuta

Boja mesa                                  Žuta

Oblik gomolja                           Okruglo ovalno do ovalno 

Ujednačenost oblika gomolja  7

% 35/65                                      61%

Gomolji po biljci                       10

Dubina oka                                6

Dospijeće                                  5,8

Mirovanje                                    8

Mogućnost skladištenja             8

Indeks modrica (0-50)                 3

Mehanička oštećenja                  6

Šuplja srca                                    8

Prinos – količina

 

Relativni prinos                         100

Sadržaj suhe tvari (UWW)         19,7% (359)

Vrsta kuhanja                              A

Promjena boje nakon kuhanja   7

Boja prženja nakon berbe          4

Boja za prženje nakon skladištenja  3

Resistantnost

 

Krvavica lišća                                            5,8

Krvavica gomolja                                     8,3

Obična krasta                                           6,2

Praškasta krasta                                        8

Globodera Ro 1                    (A)               9

Globodera Ro 23                 (BC)              9

Bolest bradavica f1              (D1)              10

Wart disease f6                     (O1)              9

Raspršivanje                        (TRV)             6,2

Virus Y                                                         8

bottom of page